Rusya Vatandaşlık İşlemleri

Rusya’da yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişilerin hem oturum izni almaları hem de her hizmetten faydalanabilmesi için Rusya vatandaşlık işlemleri sürecini tamamlaması gerekir. Rusya’da vatandaşlığa geçiş için birçok farklı yasa vardır. Yabancı uyruklu olan kişinin ülkeye neden geldiği, ne kadar süre ülkede ikamet edeceği ve sahip olduğu geçici oturum izninin statüsü gibi bilgiler, yabancı uyruklu olan kişilerin ülke vatandaşlığına geçiş aşamasında oldukça önemlidir. Elde edilen bu bilgiler ışığında da yabancı uyruklu kişinin Rusya’da hangi tür vatandaşlıktan yararlanabileceği belirlenir. Rusya vatandaşlık şartları 2022 yılında da güncellenmiştir.

Rusya Vatandaşlık İşlemleri 2022

Rusya vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerin, Rusya vatandaşlığına geçmesini düzenleyen birden fazla yasa bulunmaktadır. Rusya vatandaşlığı için, Rusya’ya geliş sebebi, oturum süresi, kişinin statüsü gibi nedenler önemlidir.

Rusya vatandaşlığı için öncelikle Rusya geçici oturum izni alınmalıdır. Ardından Rusya ikamet tezkeresi alınmalı ve daha sonra gerekli şartlar yerine getirildiğinde Rusya vatandaşlığı alınabilir. Rusya vatandaşlığına geçiş için en önemli ve hızlı yol bir Rusya vatandaşı ile evlenmektir.

Rusya vatandaşlığı için başvuru sahibinin Rusya’da en az 5 yıl zorunlu ikamet etmesi gerekmektedir. Ayrıca yasal bir gelir kaynağınız olmalıdır. Ayrıca Rusçayı iyi derecede biliyor olmalıdır. Bunun yanında Rusya tarihi, hukuku, sosyal yaşamı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Rusya Anayasa’sına bağlı yaşamalıdır.

Rusya vatandaşlığı başvuruları Rusya’nın Türkiye’de bulunan temsilciliklerine ya da Rusya’da oturanlar ikametlerinin olduğu valiliğe başvuruda bulunabilir. Başvuruları değerlendirme yetkisi Rusya İçişleri Bakanlığı’na aittir. Rusya vatandaşlık başvurusunda başvuru sahibi mülakata alınmaktadır. Mülakata alınan kişilerin Rusya tarihi, sosyal yaşamı, anayasası hakkındaki bilgileri ve Rusça dil seviyesi test edilmektedir. Başvuruların sonuçlanması için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Rusya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Rusya’da oturum izni alabilmeleri vize prosedürleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Rusya her yıl eyalet başına 1500 – 3000 kişi için oturum izni vermektedir. Başvurular her yıl ocak ayında başlayıp şubat ayında sonuçlanmaktadır. Rusya’ya geçici vize ile giden vatandaşlar oturum izni alabilmek için önce savcılıklar temiz sabıka kaydını almalıdırlar. Sabıka kaydınızı e-devlet üzerinden alacaksanız bu belgeyi bulunduğunuz bölgedeki savcılığa apostil yaptırmanız gereklidir. Uluslararası belge olacağı için apostil bulunmayan sabıka kaydı belgeleri kabul edilmemektedir. Bir diğer önemli husus ise oturum izni için gerekli olan belgelerin Rusya’daki noterden onaylı olması gerektiğidir. Rusya’da yaşayacağınız yerin göçmenlik bürosuna başvuruda bulunmanız gereklidir. Oturum izni için şahsen yapılan başvurular kabul edilmektedir. Oturum izni üç kategoriye ayrılır;

  • Rusya’ya geçici süre ile gelenler
  • Geçici oturma iznine sahip olanlar
  • Kalıcı oturma iznine sahip olanlar

Geçici oturum izni 3 yıl süreyle verilmektedir. Süre dolduğunda oturum izninizi yenilemeniz gerekmektedir. Yenileme işlemini yapmayan kişiler kaçak çalışan olarak değerlendirilip sınır dışı edilebilmektedir.

Adım Adım Rusya Vatandaşlık İşlemleri

Yabancı uyruklu kişilerin ülkede vatandaşlık hakkına sahip olabilmesi için aşağıda yer alan adımları izlemesi gerekir.

  • Geçici oturum belgesi,
  • İkamet tezkeresi,
  • Rusya Vatandaşlığı.

İlk etapta yabancı uyruklu kişilerin geçici oturum izni belgesine sahip olması zorunludur. Bu belgeye sahip olan kişiler geçici oturum için verilen süreyi doldurmadan ikamet tezkeresi almalı ve ardından da vatandaşlık için gerekli başvurularda bulunmalıdır.

Rusya Geçici Oturum İzni Nasıl Alınır?

Rusya vatandaşlık işlemleri için ilk adım olan geçici oturum iznine yabancı uyruklu kişilerden istenen evrakları tamamlamak. Böylece kolay bir şekilde başvuru yapabilirler. Bu belgenin geçici olduğu ve Rusya Vatandaşlığının alınması gerektiği unutulmamalıdır. Geçici oturum izni için istenen belgeler şu şekildedir:

  • Gelir beyannamesi,
  • Başvuru yapan kişini sponsor bilgileri,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Kişinin gelirini gösterir belge,
  • Geçici oturum izni için ödenmesi gereken ücret makbuzu,
  • Herhangi bir hastalığı bulunmadığını gösterir sağlık raporu,
  • Rusya Federal Göçmen Bürosu onaylı göçmen kartı.

Bu belgelere ek olarak kişilerden bir takım evrak talebinde daha bulunulabilir. Geçici oturum izni alındıktan sonra yabancı uyruklu kişilerin süresi dolmadan kalıcı vatandaşlık için gerekli girişimleri yapması gerekir. Rusya vatandaşlık şartları 2021 yılında istenen belgeleri tamamlayan kişiler uygun görüldükleri taktirde Rusya Vatandaşlığını da alabilir.

Rusya Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Rusya Vatandaşlığı almanın en kolay ve kısa yolu Rusya uyruklu bir kişi ile evlilik yapmaktır. Bu yöntemin dışında bilinen hukuki yollardan vatandaşlık elde edebilmek için gerekli adımların izlenmesi gerekir.

Rusya vatandaşlık şartları 2022 yılında güncellenmiştir. Vatandaşlık için istenen belgeler şu şekildedir;

  • Vatandaşlık başvuru formu,
  • Başvuru sahibi imzalı dilekçe,
  • Başvuru sahibine ait doğum belgesi,
  • Noter onaylı pasaport tercümesi,
  • İkamet tezkeresi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sabıka kaydı.

Evrakların tamamlanması ile başvurusunu yağan kişiler vatandaşlık için uygun görüldükleri taktirde Rusya Vatandaşlığına sahip olabilirler.

Rusya İnsani Vize Nedir? Nasıl Alınır?

İnsani vize Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve yabancı uyruklu vatandaşlar için yenilenme, kültürel gelişim, akademik gelişim, dini etkinlikler, spor müsabakalarında görevlendirilme ve insani yardım amacı ile seyahat edecek kişiler için geçerli olan vize türüdür. Bu vize türü Rusya Federasyonu Göçmen Bürosu’nun Rusya Hükûmeti’nin yasalarına uygun olarak Rusya’da bulunan bir akademik kurum veya davet eden herhangi bir kurumun göndereceği davetiye ile alınabilmektedir. İnsani vize tek veya çok girişli olarak 90 gün veya 1 yıla kadar verilebilmektedir.

Rusya Federasyonu insani vize başvurusu için şahsen başvuruya gelmenize gerek yoktur. Vizenin süresine ve ülkeye giriş çıkış sayısına karar veren makam Rusya Konsolosluğu’dur. Rusya insani vize başvurusunda başvuru formunun eksiksiz ve tamamen doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir. Rusya Konsolosluğu bu konuda çok hassas davranmakta olup herhangi bir eksiklik veya yanlışlık tespit etmesi halinde başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir.

Rusya İnsani Vize İçin Gerekli Evraklar

  • İnsani Rusya vize başvuru formu
  • Pasaport (2 adet boş vize sayfası olan ve en az 6 ay daha geçerliliği bulunan)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (35x45 mm ebatlarında ve arka fonu beyaz)
  • Rusya Federasyonu tarafından onaylanmış ıslak imzalı davetiye
  • Davet eden kurumun orijinal başvurusu
  • İkametgah belgesi
  • Türkiye’de yaşayan yabancılar için başvuru tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği bulunan oturma izni kartı fotokopisi
  • Seyahat sağlık sigortası (zorunlu değildir ancak yaptırılması tavsiye edilir)

Evlilik Yoluyla Rus Vatandaşlığı

Vize almak, oturum izni almak, pasaport gibi belgeler gerçekten de yurt dışına çıkmak isteyen birçok inanın başına bela olmuş durumda. Evet bunlar gerekli ve olmaları ülkelerin güvenliği için oldukça önemli. Ancak süreçler son derece uzun sürebiliyor ve insanları gerçekten de bıktırabiliyor. Ancak bu süreçlerin arasından sıyrılmayı sağlayan ilginç bir yol var. O da tabi ki de evlilik yoluyla vatandaş olmak. Bir ülkenin vatandaşıyla evlendiğiniz takdir de o ülkenin vatandaşı olmanız mümkün olabiliyor. Bu süreç aslında ülkelerin hoş görülü tavrının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Birçok kişi bu durumun farkında olduğu için her yıl binlerce insan formalite evlilikler yapıyor ve yasa dışı olmasına rağmen bu şekilde vatandaşlık alabiliyorlar. Ancak bu dikkate alınmaması gereken ve tavsiye edilmeyen bir durum tabii ki de. Peki gerçekten de bir Rus vatandaşıyla evlenmeye karar veren birisi nasıl Rusya vatandaşı olabilir? Yani Evlilik yoluyla Rus Vatandaşlığı süreci nasıl işliyor?

Eğer evlilik yolu ile Rusya vatandaşlık işlemleri sürecini başlatmak istiyorsanız oturum izni almanız gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir Rus vatandaşı ile evlenerek ya da Rus vatandaşı olan ebeveynleri sayesinde Rusya oturum izni alabilmektedir. Oturum izni Rusya Federasyonu tarafından belirli bir kontenjana göre alınabilmektedir. Oturum izni öncesinde geçici oturum izni verilir. Kalıcı oturum iznine sahip olabilmek için Rusya’da belirli bir süre yaşamanız gerekmektedir. Evlilik nedeniyle Rusya’ya yapılan oturum izni başvurularında belgeler Rusya’da tasdik edilmeli ve tercüme edilmesi istenen belgeler yine noter onaylı olmalıdır. Bir Rus vatandaşı ile yapılan evlilik sonucu oturum izninin çıkması yaklaşık 3 ila 6 ay arasında sürmektedir.

Rusya Geçici Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

Rusya vatandaşlığı alabilmek için öncelikle takip edilmesi gereken adımlar vardır. Sırasıyla önce geçici oturum izni, bir sonraki adım olarak ikamet tezkeresi ve son olarak ta Rusya vatandaşlığı almanız gerekmektedir.

Geçici oturum izni başvurusu için gerekli olan evrakları hazırladıktan sonra Rusya Federasyonu Göçmenlik Bürosu’na yapacağınız aile birleşimi başvurunuz kabul edilirse geçici oturum izni almaya hak kazanmış olursunuz. Alacağınız bu geçici oturum izninin süresi 3 yıldır. 3 yılın sonunda yenilemeniz gerekmektedir.

Eğer evlilik yolu ile vatandaşlık almak istiyorsanız oturum izni almanız gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir Rus vatandaşı ile evlenerek ya da Rus vatandaşı olan ebeveynleri sayesinde Rusya oturum izni alabilmektedir. Oturum izni Rusya Federasyonu tarafından belirli bir kontenjana göre alınabilmektedir. Oturum izni öncesinde geçici oturum izni verilir. Kalıcı oturum iznine sahip olabilmek için Rusya’da belirli bir süre yaşamanız gerekmektedir. Evlilik nedeniyle Rusya’ya yapılan oturum izni başvurularında belgeler Rusya’da tasdik edilmeli ve tercüme edilmesi istenen belgeler yine noter onaylı olmalıdır. Bir Rus vatandaşı ile yapılan evlilik sonucu oturum izninin çıkması yaklaşık 3 ila 6 ay arasında sürmektedir.

Rusya Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar

  • Başvuru formu
  • 4 adet biyometrik fotoğraf (35x45 mm ebatlarına beyaz fonda çekilmiş)
  • Başvuru sahibi tarafından yazılmış dilekçe
  • Eğer varsa ikamet tezkeresi
  • Başvuru sahibinin noter onaylı doğum belgesi
  • Pasaportun noter tasdikli tercümesi
  • Sabıka kaydı

Rusya Oturum İzni

Rusya ve Türkiye arasında büyüyen ve gelişen iş ilişkileri, ticaret hacminin artışı, Rusya’daki iş imkanlarının artması Türk vatandaşlarının Rusya’da oturma ve çalışma iznine başvurularını yoğunlaştırmıştır. Rusya Federasyonu belirli aralıklarla belli sayılarda oturum izni vermektedir. Oturum izni başvuruları her yılın ocak ayında başlayıp şubat ayında sonuçlanmaktadır. Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşmalar her iki ülke vatandaşlarına oturum izni konusunda bir takım kolaylıklar sağlamaktadır.

TOP